Reviews

Jazz Podium, May 2016, by Frithiof Strauβ

Jan Lundgren firas på 50 årsdagen


JazzPodium May 2016

Vorfeld konnte man lesen, dass viele Überraschungsgärte
kommen würden. Kannst du davon
erzählen?
Ja, das war ein geheimes Konzert für mich -
und auch für das Publikum. Das einzige, was wir
wussten, war, dass ich einen kleinen Part zusammen
mit der Bohuslän Big Band spielen
sollte. lch würde einer Reihe geheim gehaltener
Gäste begegnen. Zu ihnen gehörten Georg Riedel,
Viktoria Tolstoy, Nils Landgren, die Monday
Night Bigband aus Malmö. Ziemlich viele! lmmer
wieder entstanden neue Konstellationen, in
denen ich ab und zu mitspielte.


Read more!

Santa Barbara News Press


Oktober
2014


Josef Woodard

SantaBarbara


Medieval Wonders
Acclaimed jazz festival attracting visitors to southern Sweden's Ystad


JOSEF WOODARD, NEWS-PRESS
CORRESPONDENT
October 10, 2014 6:48 AM
I am sitting in the lower berth opera box in the lovely 1894-vintage Ystad Teater, hovering over the stage where respected jazz saxophonist — and longtime Montecito resident — Charles Lloyd is holding forth onstage, roughly 50 feet away.


Read more!

Jazz Forum


December
2014


Marek Piechnat

JazzForum


Read more here!

Cultura


Oktober
2014

Jazz Podium


Oktober
2014

Willkommen in Loveland!


5 Jahre Ystad Sweden Jazz Festival

Read more!

Skånska Dagbladet


5 Augusti 2014

Många toppar på jazzfesten i Ystad!


Efter cirka 40 välbesökta konserter under fem dagar är nu den femte upplagan av Ystad Sweden Jazz Festival över och Jan Lundgren, Thomas Lantz och alla deras medhjälpare och volontärer kan stolt sträcka på sig och andas ut. Succé igen - både musikaliskt och publikt!

Läs mer!

Orkesterjournalen


Oktober 2014

Omslag OJ

Jazz'n'more


2014

Das Ystad Sweden Jazzfestival feiert!


Das Ystad Sweden Jazzfestival feiert - das Festival 2014 ist die fûnfte Ausgabe.

Read more!

JazzZeitung


AUGUST 2014

Mordslaune Zum Ystad Sweden Jazz Festival 2014


Das Ystad Sweden Jazz Festival feierte von 30. Juli bis 3. August 2014 seinen fünften Geburtstag mit Staraufgebot und bester Stimmung in der ganzen Stadt. Samstag, 23.15 Uhr, Ystad, Südschweden.
Zeit für Mord. Zumindest in den weltberühmten Krimis mit Kurt Wallander. Autor Henning Mankell lässt den Kommissar in der schwedischen Kleinstadt wohnen und Verbrechen aufklären.

Läs mer här!

Ruhrjazz


AUGUST 2014

Jazz och Pippi Långstrump | 5:e Ystad Sweden Jazzfestival


Jazzkommunen Ystad firade i dubbel bemärkelse i år och det med goda skäl. För det första firade Ystad Jazzfestival ett femårigt jubileum, i denna fridfulla lilla stad längs den s k ”svenska Rivieran”. För det andra firade man även att Thomas Lantz president och Jan Lundgren konstnärlig ledare, som tillsammans initierade festivalen, på så kort tid har lyckats med att internationellt etablera festivalen som en av de mest framgångsrika inom Europas jazzscener. Läs mer här!

Jazz Journal


AUGUST 2014

Review: Ystad Sweden Jazz Festival 2014


Jazz Journal readers will be aware of my enthusiasm for the Ystad, Sweden festival, initiated in 2010 by Jan Lundgren (pictured right) and directed and delivered by him in collaboration with the festival's president, the indefatigable Thomas Lantz - to say nothing of the many volunteers (120 this year) who do so much to help make the festival an especially friendly and enjoyable experience for the visitor.Läs mer här!

Down Beat


AUGUST 2014

Artists Groove High on the Baltic at 5th Annual Ystad Fest


Gauging the maturation process of a young jazz festival is an inexact art. Take the case of the fledgling but fast-growing new addition to the Swedish and Scandinavian festival scene, the Ystad Jazz Festival, which took place from July 30–Aug. 3 in its namesake city, an idyllic town on the Baltic Sea in southern Sweden. The fifth annual festival left a strong, inspired impression.Läs mer här!

Down Beat


AUGUST 2014

Rava Enchants at Ystad Jazz Fest

The Ystad Jazz Festival, held July 30–Aug. 3, celebrated its fifth anniversary in high, musically vibrant style around its namesake medieval city in southern Sweden. The most potent impact of the festival’s dense and multicultural, multi-style program took place late on Aug. 2, when the eminent, open-minded, and ever-youthful Italian trumpeter Enrico Rava seized the stage and massaged the audience at the Ystad Teater. (The venue is a marvel designed by architect Peter Boisen and built in 1894.)Läs mer här!

Jazz Hot


AUGUST 2014

Ystad, Suède

JazzHot
Avec cette 5e édition, le festival d’Ystad a atteint une certaine maturité. Se répartissant sur cinq journées entières (de 11h jusqu’à 3h du matin, les soirs de jam-session) avec plus de quarante concerts essaimés sur plusieurs lieux, dont certains nouveaux cette année, le festival, qui tient à conserver son caractère convivial, a aussi atteint sa taille critique. La programmation est le domaine du directeur artistique, Jan Lundgren (Jazz Hot n° 666) qui cultive un équilibre entre jazz mainstream et d’autres formes de jazz ou musiques périphériques, entre artistes américains (têtes d’affiche généralement), musiciens scandinaves et plus largement européens, de même qu’entre jazzmen et jazzwomen (parité toute scandinave!). Läs mer här (bläddra nedåt på sidan)!

Rifftides


22 AUGUST 2014

Ystad Jazz: The Wrapup

Doug Ramsey
It has been two weeks since I returned from Europe, but the Ystad Jazz Festival is still on my mind. It was impossible to hear all of the young Swedish musicians who played at the festival and there was not enough space in my Wall Street Journal report to cover all those I did hear. Here are thoughts about some whose names you may want to remember; their talent and potential staying power could make them known well beyond Scandinavia. Läs mer här!

DownBeat Magazine


7 AUGUST 2014

Artists Groove High on the Baltic at 5th Annual Ystad Fest


DownBeatGauging the maturation process of a young jazz festival is an inexact art. Take the case of the fledgling but fast-growing new addition to the Swedish and Scandinavian festival scene, the Ystad Jazz Festival, which took place from July 30–Aug. 3 in its namesake city, an idyllic town on the Baltic Sea in southern Sweden. The fifth annual festival left a strong, inspired impression. Läs mer här!

Wall Street Journal


6 AUGUST 2014

That Swedish Swing


Wall Street JournalThe Ystad Jazz Festival was the brainchild of Jan Lundgren, Hallberg's protégé and successor as the major Swedish jazz piano influence. In this fifth year of the event, Mr. Lundgren presented such featured stars as the Americans Roy Hargrove, Charles Lloyd, Joshua Redman, Diane Schuur, John Scofield and the South African pianist Abdullah Ibrahim. He also assembled veteran Swedish players and several members of the nation's emerging generation of jazz artists. Mr. Lundgren, festival president Thomas Lantz and their team of 120 volunteers have made the event a civic project in this town of 18,500. Läs mer här!

POLITIKEN


4 AUGUST 2014

Skånsk festival bød på tragiske toner og fræk nutidsjazz



PolitikenHvem havde troet, at den lille, ambitiøse jazzfestival i den sydskånske havneby, der første gang blev afviklet for fem år siden, skulle udvikle sig med så stor succes, som tilfældet er? Läs mer här!

Rifftides


YSJF 2014

Rifftide om YSJF 2014

Doug Ramsey´s artiklar om Ystad Sweden Jazz Festival 2014.Doug

Allt för Musik


Dag 3 1 aug 2014

Ystad Sweden Jazz Festival 2014 – Dag 3


IMG_0938Hela vägen från franska Toulouse kom Rémi Panossian Trio och tog med sig Nicole Johänntgen & Nicolas Gardel för att bjuda på den mest levande jazzen för dagen, definitivt. +Sax och trumpet under konserten var ett kapitel i sig när frontparet blåste fram orkaner som ornamenterade trion – som befann sig där i bakgrunden och drev fram allt.

Pianisten Rémi är en klass för sig själv, där hans skicklighet inte mekaniserar sönder ljudbilden utan ger liv i den.  Läs mer här.


Av Sanjin Đumišić



 

Jazz Journal


Första två dagarna

Första och andra dagens rapport från Jazz Journal (UK)


 



 Jazz Journals rapport för den första och andra dagen av YSJF 2014 är nu online.

”Michael Tucker reviews the first concerts at Ystad Sweden Jazz, the friendly and varied festival in Skåne now in its fifth year and developing world-class momentum as its profile and audiences expand” – Jazz  Journal Läs mer här.

 



 

Sydsvenska Dagbladet


Dag 2 31 juli 2014

Marilyn Mazur: Kvicksilver, romantik och en tuff lyriker


 

Marilyn Mazur Photo: Anette Sjöstrand

Marilyn Mazur Photo: Anette Sjöstrand



Har Marilyn Mazur någonsin misslyckats med att gå hem hos en publik? Den danska världstjärnan med sitt virvlande uppfinningsrika sätt att använda allsköns rytminstrument, sin positiva utstrålning och sitt engagemang i musiken är rätt svårslagen som scenpersonlighet. Läs mer här.

Allt för Musik


Dag 2 31 juli 2014

Ystad Sweden Jazz Festival 2014 – Dag 2 “Charles Lloyd Night”


 

Charles Lloyd New Quartet Photo: Sanjin Dumisic

Charles Lloyd New Quartet Photo: Sanjin Dumisic



I omvänd ordning börjar jag med min absoluta favoritspelning för dagen som Charles Lloyd New Quartet offrade själ och svett för. Sjuttiofemåriga legenden var helt inne i varje ögonblick och kunde med en blick signalera sina yngre monstermusiker när ting skulle hända. Konserten öppnade och avslutades i högt medryckande tempo. Dom tre yngre medmusikerna tog sina stunder att briljera tillsammans i ett unikt kollektivt driv på scenen. Läs mer här.

JAZZ magasin


Dag 1 30 juli 2014

Ystad Jazz Festival, Suède. 1° journée
Jeudi, 31 Juillet 2014 17:30

| Écrit par Thierry Quénum
En Suède, les enfants sont nettement plus pris en compte que chez nous. Non qu’ils soient « rois », comme c’est de plus en plus le cas en France, mais on les inclut assez spontanément — et en tant qu’acteurs — dans les manifestations culturelles. C’est par eux que débutait cette cinquième édition du festival d’Ystad, pittoresque bourgade de bord de mer, tout au sud de la Suède, où réside le pianiste Jan Lundgren, initiateur et directeur artistique de la manifestation.
- See more here.

Allt för Musik


Dag 1 30 juli 2014

Ystad Sweden Jazz Festival 2014 – Dag 1


 listen-for-heights-rusconi-sardine-sauvage-ystad-jazzfestival-foto-sanjin-dumisic-680x750Idag startade den 5:e upplagan av Ystad Sweden Jazz Festival, som varar från 30 juli och håller på fram till 3 augusti. Hela fem dagar i vad som är det största året för festivalen. Programmet erbjuder blandningen av fantastiska internationella och svenska artister. Den överraskande upplevelsen jag bar med hem från en enda dag förra året, gör att jag stannar här under alla dagar i år.

Första dagen bjöd på en parad genom staden i lunchtimmen – ett Big Band med Gunhild Carling i fronten. Vilket ledde till den första spelningen vid Rådhusparken, med några jazzstandards, egna kompositioner och lättsammare underhållning för barn. Läs mer här.

Allt för Musik


Oktober 2013

ElinaYstads Jazzfestival 2013

ALLT FÖR MUSIK, AUTHOR SANJIN ĐUMIŠIĆ DATE 16/10/2013


 

Jag besökte Ystads Jazzfestival under en dag, en festival som annars varar mellan 1 till 4 augusti. Den har sin begynnelse i 12 entusiaster som startat igång festivalen och detta är det fjärde året. En av grundarna, jazzpianisten Jan Lundgren, berättar om hur festivalen kom att formas till dagens format.

- Första året hade vi 12 akter på festivalen, och redan andra året var vi uppe i den nivån festivalen är idag. Jag utnyttjade alla mina kontakter runt om i världen för att kunna få hit internationellt kända artister till ett pris som festivalen kunde axla.

Läs mer här (PDF)!

Jazz Journal


September 2013