/Recensioner
Recensioner 2017-08-20T21:27:43+02:00

Recensioner

 


2017-08-08: REPORTAGE: Bjöd på några av årets starkaste festivalupplevelser


Photo: Markus Fägersten



Det är så förbannat lätt att utan vettig anledning pissa på jazzmusik, lyssna på nån skön låt från Spotifys Global Top 50-lista och sedan gå vidare i livet. Och visst är jag beredd att medge att jazz möjligen inte är till för alla, precis som vilken annan genre som helst. Men Ystad Jazzfestival, med sina sex festivaldagar och cirka 10 800 besökare kan till stor del bevisa motsatsen.

Läs mer!


 
 


2017-08-01 - 06: Krönika som improviserar kring Ystad Jazzfestival


Al Di Meola Photo: Markus Fägersten



På förfrågan berättade en författare jag känner att en krönika för honom brukar ta tre dagar. Här är det tvärtom snabba puckar som gäller. Utan förberedelser vill jag i stunden försöka fånga vad jag för första gången varit med om, varför ett med genren förknippat ord återfinns i rubriken. Var en ynnest att få bevaka vad som antagligen numera är landets största jazzfestival sommartid.

Läs mer!


 
 


2017-08-05: De virtuosa galenpannornas afton


YA:s recensent Bengt Eriksson hade stora förväntningar på saxofonisten Nicole Johänntgens projekt Sofia II. Han var inte besviken efter lördagens konsert. Han förstummades av japanska pianisten Hiromis återkomst till Ystad, nu med harpisten Edmar Castañeda från Colombia.

Läs mer!


 
 


2017-08-05: Lyhört, lekfullt och lätt med Landgren och Lundgren


Photo: Markus Fägersten



Så möttes de tu och ljuv musik uppstod.

Att männen med de likartade namnen kan spela är världens minsta hemlighet. Men när de nu uppträdde som duo blev också de musikaliska likheterna mellan dem extra tydliga.

Nisse Landgren och Jan Lundgren har bägge en bred repertoar med båda sandalerna i mainstreamjazzen. De känner varmt för svensk folkmusik, tappar aldrig bort svänget och bluesen och ser som en hederssak att kunna bära fram en melodi.

Läs mer!


 
 


2017-08-03: Bugge Wesseltoft bjöd på ett fint men monokromt framträdande


Norske pianisten Bugge Wesseltoft är ingen musiker som med enkelhet placeras i ett fack, han är en provkarta på stilistisk bredd och en mångsysslare inom musikbranschen. Till Ystad kom han på egen hand för att spela på flygeln i det reverbstinna klostret. Klokt nog fokuserade Wesseltoft på återhållsam musik, det vackra och det eftertänksamma.

Läs mer!


 

2017-08-05: More From Ystad: Bobby Medina


At the Ystad Sweden Jazz Festival, the American trumpeter Bobby Medina led a big band in a program that drew on his bebop credentials and his Latin American heritage. Claus Sörenson’s XL Big Band of musicians from throughout southern Sweden was impressive in its versatility as it negotiated Medina’s demanding arrangements.


Read more!


 


2017-08-04: Musiken flög på vingar av scat och blues


KONSERT · JAZZ.
Al Di Meola, Deborah Brown, Ystad teater, 3/8 resp. 4/8. Karolina Almgren Projekt, Hos Morten Café, Ystad, 4/8
Författarinnan Erica Jong var rädd att flyga. Motsatsen är artister som inte riktigt verkar våga landa.
Al Di Meola har mejslat fram en tydligt personlig stil och är en erkänt skicklig musiker. Jag önskar bara att han inte behövde visa det sistnämnda så flitigt. Och om musiken kunde få vila i sig själv ibland.

Läs mer!


 

 


Oskar Stenmark Photo: Marcus Fägersten


2017-08-03: En kväll med autenticitet och storytelling


YA:s recensent Sven Bjerstedt skriver om tre torsdagskonserter från jazzfestivalen i Ystad: Oskar Stenmark & Piatruba, Al Foster Quintet och Al Di Meola:

Att spela jazz, det handlar om att vara autentisk. I förhållande till vad? Den musikaliska traditionen man verkar i, det kulturella och sociala sammanhanget man ingår i – eller helt enkelt sig själv? Det korta men krävande svaret är: allt detta! Och varför? För att kommunicera historier som angår. Tre torsdagskonserter gav en fin provkarta på hur jazzmusik i dag kan förhålla sig till autenticitet och storytelling.

Läs mer!


 
 


2017-08-03 Al Foster Photo: Marcus Fägersten


2017-08-03: Mästaren över skinn och mässing


Al Foster Quintet; Bugge Wesseltoft
KONSERT · JAZZ. Ystad teater resp. Klosterkyrkan Ystad, 3/8
På hur många konserter är man själaglad över att få lägga 90 procent av sin uppmärksamhet på trumslagaren?
Al Fosters på Ystad jazzfestival på torsdagskvällen var definitivt en av dem.


Läs mer!


 

2017-08-02: Ystad Jazz Festival: The Opener


The 2017 Ystad Sweden Jazz Festival launched with a tribute to Monica Zetterlund (1937-2005). The singer’s legacy in her homeland seems to steadily expand, and the attendance reflected her continued presence in Sweden’s cultural life. The concert, “Monica Z—Forever and Ever,” attracted 1,500 listeners to the Ystad Arena. Recently opened, the imposing athletic and cultural center was funded by the taxpayers of this town of 29,000, which has a medieval history and a modern community spirit. We see the arena here in one of its more customary functions.


Read more!


 


2017-08-01: Storstilad minneskonsert till Monica Z


Monica Z – For Ever and Ever
Ystad Sweden Jazz Festival, Ystad Arena, 1 augusti 2017.
Monica Zetterlunds minne lever, inte minst tack vare Monica Zetterlund Sällskapet som sedan sångerskans tragiska bortgång 2005 årligen arrangerar minneskonserter . Senare i höst (den 20 september) skulle sångerskan firat sin 80-årsdag. Den sjunde upplagan av Ystad Sweden Jazz Festival drog igång storstilat med en minneskonsert till sångerskan arrangerad av just Monica Zetterlund Sällskapet. Utsålt och 1 500 personer på plats i den nybyggda Ystad Arena som även står som en av flera nya spelplatser under årets upplaga av festivalen.

Läs mer!


 
 


Photo: Marcus Fägersten


2017-08-01: Monica Zetterlunds ande svävade över hyllningskonserten


Det var knappast läge för någon chansning när Ystad jazzfestival drog in på den stora Arenan för första gången.
Hyllningskonserten till Monica Zetterlund fylldes också med säkra namn. Publiken överöstes inte med gröna små överraskningsäpplen, men fick å andra sidan en massa god musik helt utan kantstött frukt.


Läs mer!


 
 


Photo: Malin Palm Ystads Allehanda


2017-08-01: Monica Z hyllades med en blandad kompott


Ystads jazzfestival inleddes i Ystad Arena, där Monica Zetterlund hyllades av bland andra Tommy Körberg, Hannah Svensson och Svante Thuresson. En angenäm och trevlig konsert men också en blandad kompott, enligt YA:s recensent Bengt Eriksson.


Läs mer!


 

Jazz Podium, May 2016, by Frithiof Strauβ

Jan Lundgren firas på 50 årsdagen


JazzPodium May 2016

Vorfeld konnte man lesen, dass viele Überraschungsgärte
kommen würden. Kannst du davon
erzählen?
Ja, das war ein geheimes Konzert für mich -
und auch für das Publikum. Das einzige, was wir
wussten, war, dass ich einen kleinen Part zusammen
mit der Bohuslän Big Band spielen
sollte. lch würde einer Reihe geheim gehaltener
Gäste begegnen. Zu ihnen gehörten Georg Riedel,
Viktoria Tolstoy, Nils Landgren, die Monday
Night Bigband aus Malmö. Ziemlich viele! lmmer
wieder entstanden neue Konstellationen, in
denen ich ab und zu mitspielte.


Read more!

Santa Barbara News Press


Oktober
2014


Josef Woodard

SantaBarbara


Medieval Wonders
Acclaimed jazz festival attracting visitors to southern Sweden's Ystad


JOSEF WOODARD, NEWS-PRESS
CORRESPONDENT
October 10, 2014 6:48 AM
I am sitting in the lower berth opera box in the lovely 1894-vintage Ystad Teater, hovering over the stage where respected jazz saxophonist — and longtime Montecito resident — Charles Lloyd is holding forth onstage, roughly 50 feet away.


Read more!

Jazz Forum


December
2014


Marek Piechnat

JazzForum


Read more here!

Cultura


Oktober
2014

Jazz Podium


Oktober
2014

Willkommen in Loveland!


5 Jahre Ystad Sweden Jazz Festival

Read more!

Skånska Dagbladet


5 Augusti 2014

Många toppar på jazzfesten i Ystad!


Efter cirka 40 välbesökta konserter under fem dagar är nu den femte upplagan av Ystad Sweden Jazz Festival över och Jan Lundgren, Thomas Lantz och alla deras medhjälpare och volontärer kan stolt sträcka på sig och andas ut. Succé igen - både musikaliskt och publikt!

Läs mer!

Orkesterjournalen


Oktober 2014

Omslag OJ

Jazz'n'more


2014

Das Ystad Sweden Jazzfestival feiert!


Das Ystad Sweden Jazzfestival feiert - das Festival 2014 ist die fûnfte Ausgabe.

Read more!

JazzZeitung


AUGUST 2014

Mordslaune Zum Ystad Sweden Jazz Festival 2014


Das Ystad Sweden Jazz Festival feierte von 30. Juli bis 3. August 2014 seinen fünften Geburtstag mit Staraufgebot und bester Stimmung in der ganzen Stadt. Samstag, 23.15 Uhr, Ystad, Südschweden.
Zeit für Mord. Zumindest in den weltberühmten Krimis mit Kurt Wallander. Autor Henning Mankell lässt den Kommissar in der schwedischen Kleinstadt wohnen und Verbrechen aufklären.

Läs mer här!

Ruhrjazz


AUGUST 2014

Jazz och Pippi Långstrump | 5:e Ystad Sweden Jazzfestival


Jazzkommunen Ystad firade i dubbel bemärkelse i år och det med goda skäl. För det första firade Ystad Jazzfestival ett femårigt jubileum, i denna fridfulla lilla stad längs den s k ”svenska Rivieran”. För det andra firade man även att Thomas Lantz president och Jan Lundgren konstnärlig ledare, som tillsammans initierade festivalen, på så kort tid har lyckats med att internationellt etablera festivalen som en av de mest framgångsrika inom Europas jazzscener. Läs mer här!

Jazz Journal


AUGUST 2014

Review: Ystad Sweden Jazz Festival 2014


Jazz Journal readers will be aware of my enthusiasm for the Ystad, Sweden festival, initiated in 2010 by Jan Lundgren (pictured right) and directed and delivered by him in collaboration with the festival's president, the indefatigable Thomas Lantz - to say nothing of the many volunteers (120 this year) who do so much to help make the festival an especially friendly and enjoyable experience for the visitor.Läs mer här!

Down Beat


AUGUST 2014

Artists Groove High on the Baltic at 5th Annual Ystad Fest


Gauging the maturation process of a young jazz festival is an inexact art. Take the case of the fledgling but fast-growing new addition to the Swedish and Scandinavian festival scene, the Ystad Jazz Festival, which took place from July 30–Aug. 3 in its namesake city, an idyllic town on the Baltic Sea in southern Sweden. The fifth annual festival left a strong, inspired impression.Läs mer här!

Down Beat


AUGUST 2014

Rava Enchants at Ystad Jazz Fest

The Ystad Jazz Festival, held July 30–Aug. 3, celebrated its fifth anniversary in high, musically vibrant style around its namesake medieval city in southern Sweden. The most potent impact of the festival’s dense and multicultural, multi-style program took place late on Aug. 2, when the eminent, open-minded, and ever-youthful Italian trumpeter Enrico Rava seized the stage and massaged the audience at the Ystad Teater. (The venue is a marvel designed by architect Peter Boisen and built in 1894.)Läs mer här!

Jazz Hot


AUGUST 2014

Ystad, Suède

JazzHot
Avec cette 5e édition, le festival d’Ystad a atteint une certaine maturité. Se répartissant sur cinq journées entières (de 11h jusqu’à 3h du matin, les soirs de jam-session) avec plus de quarante concerts essaimés sur plusieurs lieux, dont certains nouveaux cette année, le festival, qui tient à conserver son caractère convivial, a aussi atteint sa taille critique. La programmation est le domaine du directeur artistique, Jan Lundgren (Jazz Hot n° 666) qui cultive un équilibre entre jazz mainstream et d’autres formes de jazz ou musiques périphériques, entre artistes américains (têtes d’affiche généralement), musiciens scandinaves et plus largement européens, de même qu’entre jazzmen et jazzwomen (parité toute scandinave!). Läs mer här (bläddra nedåt på sidan)!

Rifftides


22 AUGUST 2014

Ystad Jazz: The Wrapup

Doug Ramsey
It has been two weeks since I returned from Europe, but the Ystad Jazz Festival is still on my mind. It was impossible to hear all of the young Swedish musicians who played at the festival and there was not enough space in my Wall Street Journal report to cover all those I did hear. Here are thoughts about some whose names you may want to remember; their talent and potential staying power could make them known well beyond Scandinavia. Läs mer här!

DownBeat Magazine


7 AUGUST 2014

Artists Groove High on the Baltic at 5th Annual Ystad Fest


DownBeatGauging the maturation process of a young jazz festival is an inexact art. Take the case of the fledgling but fast-growing new addition to the Swedish and Scandinavian festival scene, the Ystad Jazz Festival, which took place from July 30–Aug. 3 in its namesake city, an idyllic town on the Baltic Sea in southern Sweden. The fifth annual festival left a strong, inspired impression. Läs mer här!

Wall Street Journal


6 AUGUST 2014

That Swedish Swing


Wall Street JournalThe Ystad Jazz Festival was the brainchild of Jan Lundgren, Hallberg's protégé and successor as the major Swedish jazz piano influence. In this fifth year of the event, Mr. Lundgren presented such featured stars as the Americans Roy Hargrove, Charles Lloyd, Joshua Redman, Diane Schuur, John Scofield and the South African pianist Abdullah Ibrahim. He also assembled veteran Swedish players and several members of the nation's emerging generation of jazz artists. Mr. Lundgren, festival president Thomas Lantz and their team of 120 volunteers have made the event a civic project in this town of 18,500. Läs mer här!

POLITIKEN


4 AUGUST 2014

Skånsk festival bød på tragiske toner og fræk nutidsjazz



PolitikenHvem havde troet, at den lille, ambitiøse jazzfestival i den sydskånske havneby, der første gang blev afviklet for fem år siden, skulle udvikle sig med så stor succes, som tilfældet er? Läs mer här!

Rifftides


YSJF 2014

Rifftide om YSJF 2014

Doug Ramsey´s artiklar om Ystad Sweden Jazz Festival 2014.Doug

Allt för Musik


Dag 3 1 aug 2014

Ystad Sweden Jazz Festival 2014 – Dag 3


IMG_0938Hela vägen från franska Toulouse kom Rémi Panossian Trio och tog med sig Nicole Johänntgen & Nicolas Gardel för att bjuda på den mest levande jazzen för dagen, definitivt. +Sax och trumpet under konserten var ett kapitel i sig när frontparet blåste fram orkaner som ornamenterade trion – som befann sig där i bakgrunden och drev fram allt.

Pianisten Rémi är en klass för sig själv, där hans skicklighet inte mekaniserar sönder ljudbilden utan ger liv i den.  Läs mer här.


Av Sanjin Đumišić



 

Jazz Journal


Första två dagarna

Första och andra dagens rapport från Jazz Journal (UK)


 



 Jazz Journals rapport för den första och andra dagen av YSJF 2014 är nu online.

”Michael Tucker reviews the first concerts at Ystad Sweden Jazz, the friendly and varied festival in Skåne now in its fifth year and developing world-class momentum as its profile and audiences expand” – Jazz  Journal Läs mer här.

 



 

Sydsvenska Dagbladet


Dag 2 31 juli 2014

Marilyn Mazur: Kvicksilver, romantik och en tuff lyriker


 

Marilyn Mazur Photo: Anette Sjöstrand

Marilyn Mazur Photo: Anette Sjöstrand



Har Marilyn Mazur någonsin misslyckats med att gå hem hos en publik? Den danska världstjärnan med sitt virvlande uppfinningsrika sätt att använda allsköns rytminstrument, sin positiva utstrålning och sitt engagemang i musiken är rätt svårslagen som scenpersonlighet. Läs mer här.

Allt för Musik


Dag 2 31 juli 2014

Ystad Sweden Jazz Festival 2014 – Dag 2 “Charles Lloyd Night”


 

Charles Lloyd New Quartet Photo: Sanjin Dumisic

Charles Lloyd New Quartet Photo: Sanjin Dumisic



I omvänd ordning börjar jag med min absoluta favoritspelning för dagen som Charles Lloyd New Quartet offrade själ och svett för. Sjuttiofemåriga legenden var helt inne i varje ögonblick och kunde med en blick signalera sina yngre monstermusiker när ting skulle hända. Konserten öppnade och avslutades i högt medryckande tempo. Dom tre yngre medmusikerna tog sina stunder att briljera tillsammans i ett unikt kollektivt driv på scenen. Läs mer här.

JAZZ magasin


Dag 1 30 juli 2014

Ystad Jazz Festival, Suède. 1° journée
Jeudi, 31 Juillet 2014 17:30

| Écrit par Thierry Quénum
En Suède, les enfants sont nettement plus pris en compte que chez nous. Non qu’ils soient « rois », comme c’est de plus en plus le cas en France, mais on les inclut assez spontanément — et en tant qu’acteurs — dans les manifestations culturelles. C’est par eux que débutait cette cinquième édition du festival d’Ystad, pittoresque bourgade de bord de mer, tout au sud de la Suède, où réside le pianiste Jan Lundgren, initiateur et directeur artistique de la manifestation.
- See more here.

Allt för Musik


Dag 1 30 juli 2014

Ystad Sweden Jazz Festival 2014 – Dag 1


 listen-for-heights-rusconi-sardine-sauvage-ystad-jazzfestival-foto-sanjin-dumisic-680x750Idag startade den 5:e upplagan av Ystad Sweden Jazz Festival, som varar från 30 juli och håller på fram till 3 augusti. Hela fem dagar i vad som är det största året för festivalen. Programmet erbjuder blandningen av fantastiska internationella och svenska artister. Den överraskande upplevelsen jag bar med hem från en enda dag förra året, gör att jag stannar här under alla dagar i år.

Första dagen bjöd på en parad genom staden i lunchtimmen – ett Big Band med Gunhild Carling i fronten. Vilket ledde till den första spelningen vid Rådhusparken, med några jazzstandards, egna kompositioner och lättsammare underhållning för barn. Läs mer här.

Allt för Musik


Oktober 2013

ElinaYstads Jazzfestival 2013

ALLT FÖR MUSIK, AUTHOR SANJIN ĐUMIŠIĆ DATE 16/10/2013


 

Jag besökte Ystads Jazzfestival under en dag, en festival som annars varar mellan 1 till 4 augusti. Den har sin begynnelse i 12 entusiaster som startat igång festivalen och detta är det fjärde året. En av grundarna, jazzpianisten Jan Lundgren, berättar om hur festivalen kom att formas till dagens format.

- Första året hade vi 12 akter på festivalen, och redan andra året var vi uppe i den nivån festivalen är idag. Jag utnyttjade alla mina kontakter runt om i världen för att kunna få hit internationellt kända artister till ett pris som festivalen kunde axla.

Läs mer här (PDF)!

Jazz Journal


September 2013