Loading...
Laddar Evenemang
Biljett/Ticket

Anouar Brahem (TN) – oud
Klaus Gesing (DE) – bass clarinet, saxophone
Björn Meyer – bass
Khaled Yassine (LB) – darbouka

Oud, eller ud, är den orientaliska korthalsade luta vars klang förknippas med traditionell musik från Nordafrika och Mellanöstern. Den bär den arabiska och den islamiska världens hela musikarv, säger Anouar Brahem, en av världens främsta på instrumentet. Med djup respekt för detta arv har han prövat nya musikaliska vägar och gjort sig känd som en förnyare. Anouar Brahem kommer från Tunisien. Han var bara tio år gammal när han började studera oudspel vid Tunisiens musikkonservatorium. Under sin karriär har han dels fört fram ouden som soloinstrument, dels skapat en egen klangvärld där jazz- och folkmusikinfluenser får spelrum i mötet med den klassiska arabiska musiken.

Anouar Brahem har gett ut tretton album på skivbolaget ECM. Debutalbumet var ”Barzakh” (1991) och det senaste ”Blue Maqams” (2017), inspelat med Dave Holland, Jack De Johnette och Django Bates. Hans mest kända komposition är ”The Astounding Eyes of Rita” (2009), som finns på albumet med samma namn. Det spelades in av Anouar Brahem Quartet, i samma konstellation som återfinns i denna konsert. Jazzskribenten John Fordham recenserade albumet i The Guardian och beskrev musiken som ”ett rikt varierat, ofta spännande stycke världsjazz”.

Den svenske basisten Björn Meyer, som i dag bor i Schweiz, har varit medlem i Nik Bärtschs kvartett Ronin i över tio år. Efter sitt första soloalbum, ”Provenance” (2017), som helt ägnas elbasen, har han gett flera solokonserter.

Klaus Gesing, som spelar basklarinett och saxofon, har medverkat på fem inspelningar med Norma Winstone Trio. Tillsammans med Björn Meyer har han spelat in albumet ”Amiira” (2016).

Perkussionisten Khaled Yassine spelar darbuka, en handtrumma med forntida anor. Han har framträtt med internationella storheter som gitarristen Al Di Meola och trumpetaren Erik Truffaz.

Konsertvärd/ Concert host

Dela med er på våra sociala plattformar!

Titel

Till toppen