Loading...
Laddar Evenemang

Filip Jers – munspel
Carl Bagge – piano
Martin Höper – kontrabas
Chris Montgomery – trummor

Den legendariske jazzmusikern Toots Thielemans (1922–2016), belgisk munspelare och gitarrist, skulle i år ha fyllt hundra år. Han medverkade på jazzfestivalen i Ystad 2010 och 2011. Det var Toots Thielemans som i mitten av 1950-talet introducerade det kromatiska munspelet som jazzinstrument. ”In the Spirit of Toots” är en hyllningskonsert till legendaren och inspiratören signerad en av Europas främsta munspelare, Filip Jers. Vi får höra både musik av och musik inspirerad av Toots Thielemans.

Filip Jers studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 2006–2011 med munspel som huvudinstrument och tog en masterexamen – något av en pionjärgärning då Filip Jers var den förste munspelare som gick masterprogrammet i jazz.

I denna hyllningskonsert till Toots Thielemans spelar Filip Jers med välkända Carl Bagge Trio, en mångsidig ensemble som hyllats bland annat för sina tolkningar av Bill Evans musik.

Toots Thielemans, som samarbetade med Hasse Alfredson och Tage Danielsson på 1960-talet, besökte ofta Sverige under årens lopp. Filip Jers träffade honom flera gånger och de två virtuoserna hann också spela tillsammans.

”In the Spirit of Toots” är en återspegling av en musikskatt ur en sextio år lång karriär, inte minst med blänk av alla samarbeten med svenska musiker och artister. Älskade ”Bluesette”, den mest berömda av Toots Thielemans kompositioner, är självskriven. Denna jazzstandard från början av 1960-talet finns i inspelningar av hundratalet artister. Tage Danielsson skrev svensk text till ”Bluesette” och sången, som fick titeln ”Bedårande sommarvals”, har blivit en klassiker i Monica Zetterlunds framförande. Toots Thielemans konstaterade själv: ”Om det finns någon musik som beskriver mig, så är det den låten.”

Dela med er på våra sociala plattformar!

Titel

Till toppen