Loading...
Laddar Evenemang

Jan Lundgren – piano
Harry Allen (US) – saxophone
Hans Backenroth – bass
Kristian Leth (DK) – drums

Bengt Hallberg (1932–2013) är en av storheterna i svensk jazz, ett mångsidigt musikgeni som nådde internationell respekt och berömmelse. I denna konsert som bjuder på swinging jazz och stråk av svensk folkmusik framför fyra ledande jazzmusiker sin hyllning till en viktig inspiratör.

Bengt Hallberg var pianist, kompositör och arrangör. Under sin långa karriär samarbetade han med andra ledande svenska jazzmusiker som Arne Domnérus och Lars Gullin. Redan som mycket ung spelade han med flera framstående amerikanska jazzmusiker som gästade Sverige, till exempel Lee Konitz, Quincy Jones, Clifford Brown och Stan Getz. ”Dear Old Stockholm” från 1951 med Stan Getz, ”Ack Värmeland du sköna” i jazzton, blev en klassiker.

Några år innan Bengt Hallberg gick bort mötte Jan Lundgren sin inspiratör, musikfrände och vän i ett samarbete som resulterade i albumet ”Back 2 Back” (2011) och en rad duokonserter.

Den amerikanske tenorsaxofonisten Harry Allen har en imponerande albumkatalog: över sjuttio skivor som bandledare och ännu fler är inspelningarna som han har medverkat på. Senaste albumet, ”Harry Allen & Dave Blenkhorn Play the Music of Phil Morrison” är årsfärskt.

Hans Backenroth är sedan mitten av 1990-talet en av Skandinaviens mest framstående jazzbasister. Han och Bengt Hallberg spelade in ett duoalbum 1997, ”In a Mellow Tone”, och gjorde i samband med det en rad konsertframträdanden tillsammans.

Kristian Leth, välkänd jazztrumslagare från Aarhus i Danmark, är verksam i Skandinavien i flera konstellationer och konstant efterfrågad i nya samarbeten. Han medverkar regelbundet på jazzfestivalen i Ystad.

I hyllningskonserten till Bengt Hallberg framförs musik förknippad med hans repertoar, bland annat ”Dinah” och ”Dear Old Stockholm” samt hans komposition ”Madicken”.

Biljetter & Hotell

Dela med er på våra sociala plattformar!

Titel

Till toppen