Laddar Evenemang
Detta evenemang har redan ägt rum.
Photo: Markus Fägersten

Photo: Markus Fägersten

Jan Lundgren ­­­– piano
Mattias Svensson – bass
Claudia Bonfiglioli – violin
Daniela Bonfiglioli – violin
Karolina Weber-Ekdahl – viola
Charlotta Weber-Widerström – cello

Vi som hade förmånen att vara med när detta märkvärdiga projekt sjösattes med konserten i Ystad förra sommaren fick en musikalisk upplevelse vi aldrig glömmer. Med Jan Johanssons ande vilande över teatern men med tydligt egna tolkningar fick vi ta del av en banbrytande period i svensk jazzhistoria. Många var vi som önskade ett album. I vår har det släppts från ACT. Förutom lysande insatser från Jan Lundgren och Mattias Svensson finns all anledning att uppmärksamma Martin Berggrens fiffiga stråkarrangemang och Claudia Bonfigliolis träffsäkra soulfeeling i några solon som hon gjorde.

Jan Lundgren som i år fyllt 50 blev intervjuad av DN i slutet av mars. Vi saxar några väl valda sentenser: Oscar Petersons album Night Train blev hans första läxa när han fått Herr Streicher som pianolärare. Det blev kärlek direkt, från de första tonerna. Jan fortsätter: – Jag tänkte att det inte kunde vara möjligt att improvisera på det sättet. Jag blev otroligt nyfiken och ville verkligen knäcka jazzkoden. Senare på Musikhögskolan i Malmö, i en paus vid en konsert, blev han tillfrågad av Arne Domnérus om han ville inleda ett samarbete. Just Arne Domérus verkar ha genomskådat honom: – På ytan verkar Jan väldigt lugn, men under ytan händer det saker. På frågan om han knäckt jazzkoden svarar Jan undvikande. Kanske får vi svar på konserten.

Jan Johansson var född i Söderhamn 1931. Studerade en tid i Göteborg på Chalmers. Efter att ha lämnat studierna bodde han ett tag i Köpenhamn där han bl a spelade med Stan Getz och Oscar Petiford. 1962 kom han till Stockholm och inledde samarbete med Georg Riedel, Arne Domnérus, Bosse Broberg, Egil Johansen och Rune Gustafsson. Han turnerade flitigt och spelade in flera album under eget namn. Till de mer kända hör “Jazz på svenska”, “Jazz på ryska”, “Musik genom fyra sekler”, “8 bitar Johansson” och “Innertrio”. Det finns även andra inspelningar, inte lika kända; “Rörelser”, “In pleno”, “Jazz på ungerska”, “Mobil”, “Den korta fristen” och “Barnkammarmusik”. Han komponerade även för Sveriges Radio och TV, till exempel Pippi Långstrump. Jan Johansson omkom i en bilolycka i november 1968. Han har lämnat oförglömliga spår efter sig.

 

Konsertvärd/Concert Host

P25-Ystads_kommun_150buy-tickets-button100-se

Dela med er på våra sociala plattformar!

Till toppen