Loading...
Laddar Evenemang

Tania Giannouli (GR) – piano
Kyriakos Tapakis (GR) – oud
Andreas Polyzogopoulos (GR) – trumpet

Tania Giannouli från Grekland är en internationellt renommerad jazzpianist, improvisationsmusiker och kompositör som gärna verkar i konstnärliga samarbeten i skiftande inramningar. Hon har klassisk skolning i såväl piano som komposition, men det är i jazzen hon har funnit sin livsluft för fritt skapande med utgångspunkt i improvisationen. Influenserna är såväl västerländska som orientaliska i ett starkt personligt tonspråk. Hennes originella kompositioner beskrivs ofta som meditativa ljudlandskap; i en skivrecension skriver den sydkoreanska musiksajten Jazzspace att musiken väcker ”drömmar om evigheten”.

Hennes konstnärliga samarbeten begränsar sig inte till vare sig jazzsammanhang eller strikt musikaliska projekt utan är vad man brukar kalla gränsöverskridande i vid mening. Tania Giannoulis musikaliska driv och lust att utforska, experimentera och skapa nytt har lett till flera projekt med museer, gallerier och konstbiennaler.

Tania Giannoulis samarbeten har också mynnat ut i skivinspelningar. Fyra album, sinsemellan mycket olika, har fått ett mycket fint mottagande: ”Forest Stories” (2012) är ett samarbete med blåsaren Paulo Chagas från Portugal. ”Transcendence” (2015) med Tania Giannouli Ensemble innehåller uteslutande hennes egna kompositioner för gruppen. ”Rewa” (2018) är en inspelning med improvisationer tillsammans med musikern Rob Thorne från Nya Zeeland som spelar traditionella maoriinstrument. Och så ”In Fading Light” (2020), hennes senaste album, med Tania Giannouli Trio på instrumenten piano, oud och trumpet.

Det är Tania Giannouli Trio i samma konstellation som framträder här på Ystad Winter Piano Fest!

Förra året nominerades Tania Giannouli till den tyska jazzutmärkelsen Deutscher Jazzpreis i kategorin piano och keyboard. Tillsammans med Nik Bärtsch, som medverkade på Ystad Winter Piano Fest 2021, är hon årets artist in residence på den tyska festivalen Enjoy Jazz

”Giannouli är en unik röst, som kompositör, pianist och improvisatör. Hon har många fler musikaliska berättelser som väntar.” – All About Jazz (USA)

Biljetter & Hotell

Dela med er på våra sociala plattformar!

Titel

Till toppen