Ambassadörer 2023

Christina Nilsson
Christina NilssonJazzambassadör 2023
Vi är oerhört glada och stolta att få presentera två fantastiska jazzambassadörer från Ystad!
Christina Nilsson, som sedan barnsben sprungit omkring på Ystads kullerstensbelagda gator till att nu stå på de stora internationella operascenerna.

Christina flyttade till Stockholm i samband med att hon började vid Lilla Akademiens musikgymnasium, därefter via Vadstena folkhögskola till Operahögskolan i Stockholm där hon tog sin Masterexamen 2017.
Redan 2014 utsågs Christina till Jenny Lind-stipendiat vilket bl.a. innebar en månads turné i USA och Kanada och till Birgit Nilsson-stipendiat 2015. År 2016 vann hon både Första pris och Publikens pris i Wilhelm Stenhammar International Music Competition. 2017 utsågs Christina till vinnare av the Renata Tebaldi International Voice Competition. 2019 vann Christina Tredje pris i den stora internationella tävlingen Operalia, där hon även belönades med Birgit Nilsson Prize. Listan av prestigefulla priser kan göras lång!

Bland Christinas roller finns Aida på operorna i Stockholm, Berlin, Dresden, Lausanne och Dublin, Ariadne i Ariadne på Naxos i Stockholm och Frankfurt, samt Elsa i Lohengrin i Dortmund och på Tiroler Festspiele. Titelrollen i Tosca, Grevinnan i Figaros bröllop, Rosalinde i Läderlappen, ja, Christinas CV är redan långt och imponerande!
Och som ambassadör har Christina stenkoll på jazzfestivalen genom bl.a. sin mor som är volontär sedan festivalen startade!

Anders Nilsson
Anders NilssonJazzambassadör 2023
Anders Nilsson är Ystadpågen som brinner litet extra för Ystad och Österlen. Hans ledaregenskaper som kapten i pansartrupperna tog honom till en civil karriär som bl.a Sparbankschef på Sparbanken Syd och vidare in i hotell- och upplevelsebranschen som VD för Ystad Saltsjöbad. Därefter gick han även in i olika VD-poster på de hotell som förvärvades. Han är nu Operativ chef och delägare i ESS Group som driver 12 hotelldestinationer runtom i Sverige, Danmark, Norge samt på Mallorca. Det allra senaste förvärvet är Skönabäcks Säteri, som ligger mellan Ystad och Malmö Airport. Planerna för Skönabäck är nyligen presenterade. Det kommer också att bli något alldeles speciellt!

Anders är känd som en varm humanist, positiv och samtidigt driven person som ser enbart möjligheter. Anders såg också, för 14 år sedan, entusiasterna som startade jazzfestivalen i Ystad med samma energi, lust och glöd som hos honom själv. Sedan starten av Ystad Sweden Jazz Festival har Ystad Saltsjöbad varit festivalens största och trognaste samarbetspartner. Tack Anders för vad du och dina medarbetare gör för jazzfestivalen, publiken och musiken!

Ambassadörer 2022

Anders Andersson
Anders Andersson Jazzambassadör 2022
Anders Andersson är uppvuxen i Övraby mellan Ystad och Tomelilla.
Han fostrades i Svenstorps IF tills han som 16-åring flyttade till Malmö för att gå i gymnasiet med drömmen om att spela i Malmö FF. Redan året därpå, debuterade han som 17-åring i Allsvenskan och Malmö FF. Och inte nog med det, redan som 19-åring uttogs mittfältaren Anders till det svenska fotbollslandslaget!
Anders hann spela sju säsonger i MFF innan den internationella karriären tog vid med spel i Blackburn Rovers i Premier League, Aalborg i Danmark, storklubben Benfica samt i Belenenses i Portugal. Efter hemkomsten avslutade Anders fotbollskarriären med tre säsonger i MFF.
I den blågula tröjan har Anders Andersson spelat 27 A-landskamper och deltagit i OS i Barcelona 1992 samt fotbolls-EM 2000 och 2004.
Anders Andersson arbetar sedan 2009 som expertkommentator i fotboll på TV – tidigare på TV4 och
C More och numera på Discovery.
Anders är sedan 20 år tillbaka gift med jazzsångerska Eva Andersson Bessman. Musiken och idrotten går hand i hand i familjen som också säkrat tillskotten i en 10-årig fotbollsspelare och en 14-årig musikalartist. Anders har njutit av massor av jazzkonserter i Sverige och utomlands. Även på Ystad jazzfestival såklart! Ystad Sweden Jazz Festival är oerhört glada att få välkomna ännu en idrottsman med stort jazzintresse som Jazzambassadör!
Lill Lindfors
Lill LindforsJazzambassadör 2022
Vilken kvinna! Hon är en av våra mest mångfacetterade och folkkära artister, en superstjärna med en utstrålning som det är svårt att värja sig emot. I drygt 60 år har Lill Lindfors bevisat att ”Musik ska byggas utav glädje” – som artist, komiker, skådespelare, kompositör och barnboksförfattare. Redan i början av 1960-talet gav Lill oss samba och bossa. Tillsammans med Svante Thuresson tog Lill jazzen till Eurovision Song Contest 1966 där de kom tvåa med ”Nygammal vals”. Och vem går inte ännu och nynnar på ”Du är den ende”? Musikkatalogen är lång!
År 2004 spelade Lill in plattan ”Gör mig litet levande” med Jacques Werup i Michael Saxells studio på Stora Östergatan i Ystad. Ett fantastiskt musikaliskt möte som ännu berör. Lills medverkan i TV4:s ”Så mycket bättre” blev ytterligare bevis på hur Lill med sin musikaliska sånglust, lekfullhet, frihet, ödmjukhet och värme skapade ny vänskap med de yngre artisterna, precis såsom hon genom åren mött oss, sin publik.
Lill Lindfors är UNICEF-ambassadör, fått flera Rose d’Or i Montreaux för sina TV-shower, Grammis för ”Årets kvinnliga artist” och ”Årets Hederspris”, Cornelis Vreeswijk-stipendiet och H.M. Konungens medalj av 8:e storleken.
YSJF är oerhört hedrad av att få välkomna Lill Lindfors som Jazzambassadör. Och kära publik, Lills kraft till förnyelse ser ni i höst i Broadway-musikalen Anastasia på Malmö Opera!

Ambassadörer 2021

Susanna Alakoski
Susanna AlakoskiJazzambassadör 2021
Susanna Alakoski är en av våra mest respekterade författare. Hon är uppvuxen i Ystad, debuterade 2006 med romanen Svinalängorna, som belönades med Augustpriset. Boken blev film, inspelad på Ystad-Österlen, men också pjäs som turnerade i såväl Sverige som Finland. Sedan dess har många av Alakoskis texter och böcker, bl.a. Håpas du trifs bra i Fengelset och dagboksessäerna Oktober i Fattigsverige, April i Anhörigsverige, bidragit till rejäla tankeställare. Alakoski har även skrivit dramatik och hennes fyra barnböcker utspelar sig alla i Ystad. 2015 utsågs Alakoski till hedersdoktor vid Fakulteten för hälsa och samhälle vid Malmö Universitet. Efter den kritikerrosade Bomullsängeln, första delen i en svit om fyra romaner, ser vi nu fram emot del två, Londonflickan, som utkommer veckan efter jazzfestivalen!
Under socionomutbildningen i Göteborg var jazzdiggaren Alakoski frekvent besökare på jazzklubben Nefertiti. Välkommen som ambassadör för jazzfestivalen i Ystad, Susanna!
Karl Fredrik på Eklaholm
Karl Fredrik på EklaholmJazzambassadör 2021
Karl Fredrik på Eklaholm är floristen, landskapsarkitekten och entreprenören som driver inredningsbutik och galleri i Hagestad Radby på Österlen.
Karl Fredrik har också arrangerat flera trädgårdsmässor och utställningar, varit florist för norska kungahuset, medverkat till arrangemangen vid Nobels Fredspris och var en av floristerna vid utställningen ”Kungliga brudbuketter genom tiderna” i orangeriet på Ulriksdals Slottsträdgård.

Ernst Kirschsteiger och Petter Stordalen är andra som uppskattar Karl Fredriks kreativitet. Vid Malmö Garden Show 2015 vann Karl-Fredrik både Guldmedalj, Best in Show och Publikens Pris.

Karl-Fredrik sprider flitigt kunskap, glädje och inspiration via sociala medier och inte minst i programserien på TV4. Tredje säsongens inspelningar pågår för fullt! Allt ackompanjerat av softa härliga jazztoner och franska chansoner. Tack för att du sprider jazzglädje, Karl Fredrik!

Honorary Ambassadors

Martin Martinsson
Martin MartinssonHonorary Ambassador
Under Martin Martinssons tid som VD för Musik i Syd inleddes ett fruktbart samarbete mellan Ystad Sweden Jazzfestival och Musik i Syd.
Fram till 2001 var Martin direktör vid Rikskonserter och han har tagit initiativ till flera konserthus bland annat Nybrokajen 11 i Stockholm, Palladium i Malmö och Kulturkvarteret i Kristianstad.
Han har varit ledamot i många styrelser bl. a. Kungliga musikhögskolan i Stockholm, Svenska musikrådet, Svenska institutet, Drottningholms slottsteater, Voksenåsen, Jeunesse Musicale International och Dansmuseet.
Vid sin pensionering 2018 utsågs han till Hedersambassadör för Ystad Sweden Jazz Festival.
Quincy Jones
Quincy JonesHonorary Ambassador
Quincy Delight Jones, Jr., född 14 mars 1933 i South Side, Chicago, Illinois, är en amerikansk skivproducent, tv- och filmproducent, musiker och låtskrivare. Quincy Jones var först känd som jazzmusiker, men idag är även känd som producenten bakom Michael Jacksons skivor Thriller, Bad, och Off the Wall.
Succén och vänskapen gjorde att samarbetet fortsatte.
I mitten på 1980-talet var Quincy Jones producent för välgörenhetssingeln We Are the World. 1989 var han producent på Back On The Block, där stjärnor som Barry White, James Ingram, Dizzy Gillespie, Miles Davis, George Benson, Ella Fitzgerald och Sarah Vaughan var med, tillsammans med Big Daddy Kane och andra rap- och hip-hopstjärnor. Bland de TV-produktioner han varit inblandad i kan nämnas Fresh Prince i Bel Air, och bland filmmeriter kan nämnas Purpurfärgen. Han har vunnit 26 Grammy och mottog Polarpriset 1994.
Georg Riedel
Georg RiedelHonorary Ambassador
Musikern och kompositören Georg Riedel utsågs till hedersambassadör under jazzfestivalen 2021.
Riedel föddes i dåvarande Tjeckoslovakien i en böhmisk-tysk familj. Hans mor var judisk och familjen emigrerade till Sverige för att fly nazisterna när Georg var fyra år. I skolåldern började han i Stockholms folkskolors sångklasser. Efter att först ha spelat fiol gick han över till att traktera kontrabasen. Han har spelat tillsammans med jazzmusiker och jazzgrupper som Jan Johansson, Arne Domnérus, Lars Gullin, Jan Allan, Radiobandet, Gunnar Svensson, Egil Johansen, Rune Gustafsson med flera. Riedel spelade bas i jazzgruppen Trio con Tromba.

Efter Jan Johanssons bortgång 1968 tog han över komponerandet av musiken till TV-serier och filmer efter Astrid Lindgrens böcker. Två av de mest minnesvärda kompositionerna är Du käre lille Snickerbo och Idas sommarvisa. Därefter fortsatte han att skriva musik till barnvisor. Utöver alla Astrid Lindgren-visor har han tonsatt Lennart Hellsing (Bananskiva 1976) och Barbro Lindgren och skrivit signaturmelodin till TV-serien Alfons Åberg.

Ronnie Gardiner
Ronnie GardinerHonorary Ambassador 2022
Ronnie Gardiner har utsetts till hedersambassadör för Ystad Sweden Jazz Festival.

När årets jazzfestival rullar i gång är det en nybliven nittioåring – med födelsedag den 25 juli – vi hyllar och hälsar varmt välkommen. Med en karriär som spänner över åtskilliga decennier är Ronnie Gardiner en föredömlig jazzambassadör.

Ronnie Gardiner, som föddes i USA, har bott i Sverige sedan 1963. Här är han bland annat känd som mångårig trummis i Charlie Norman Trio. Under en fenomenal karriär har han spelat med storheter i jazzen som Dizzy Gillespie, Benny Carter, Gerry Mulligan och Dexter Gordon.

På 1980-talet utvecklade Ronnie Gardiner en musik- och rytmbaserad rehabiliteringsmetod som tränar hjärnan, Ronnie Gardiner Method (RGM).

I en intervju i Expressen (10/2 2020) berättar Ronnie Gardiner om hur tanken på en metod för att stimulera sinnen, koordination och simultankapacitet föddes: ”Jag är ju musiker. Det är det jag kan, spela trummor. Jag insåg att rytmen är grunden till så mycket – allting i livet har en rytm. Hjärtats slag, inte minst.”

Svend Assmussen
Svend AssmussenHonorary Ambassador in Memorial
Svend Asmussen, född 28 februari 1916 i Köpenhamn, , död 7 februari 2017 i Dronningmølle i Gribskovs kommun, var en dansk kompositör, kapellmästare och jazzmusiker (violin). Han var under karriären en framstående och internationellt erkänd jazzviolinist, solo eller i lag med andra. Photo: Kjell Oscarsson.
Bengt-Arne Wallin
Bengt-Arne WallinHonorary Ambassador in Memorial
Trumpetare, arrangör, kompositör och svensk jazzlegend. Han övertalade Quincy Jones att komma till festivalen 2012. Har arrangerat och dirigerat två stora konserter under 2012 års festival, varav en var hyllningskonserten till Quincy Jones. Utsågs till festivalens första ambassadör 2010.

Ambassadörer 2019

Marie och Gustav Mandelmann
Marie och Gustav MandelmannJazzambassadörer 2019
De har vunnit våra hjärtan, lärt oss tänka ekologiskt och ta vara på det natur och djur ger under olika årstider. En verklig konst i improvisation.
Sin kunskap delar de generöst med sig i mycket uppskattade TV-program och vackert illustrerade kokböcker. Nyaste boken Mandelmanns Söta har vi gottegrisar längtat efter!
Mandelmanns gård Djupadal på Österlen har blivit ett ”universitet” för alla som vill lära sig mer om ren mat och hållbart liv.
Som pricken på i:et har gården också producerat en av Sveriges unga jazzbasister!
Fredrik Lindström
Fredrik LindströmJazzambassadör 2019
Han blev känd som busringare i ”Hassan” på P3 redan på 90-talet. Sedan dess har journalisten, författaren, 
språkvetaren, regissören, programledaren och humoristen Fredrik Lindström gett oss mängder av kulturupplevelser 
och folkbildning i radio, på tv och scener – som Sommarpratare på P1, domare i ”På spåret”, medförfattare till
c/o Segemyr, programledare i ”Världens modernaste land”, ”Värsta språket”, ”Svenska dialektmysterier” mf ler.
Hans oslagbara liveframträdanden ”Ljust & Fräscht”, ”ÄGD – vad kostare ett rikare liv” och ”Vad kostar ett rikare liv” har fyllt
landets teatrar med publik. Fredrik har belönats med en lång rad utmärkelser och priser såsom Karamellodiktstipendiet, 
Tage Danielsson-priset, Stora Journalistpriset och många, många fler.
Men vet ni om, att han varit trummis i ett heavy metal-band också?
Anne Swärd
Anne SwärdJazzambassadör 2019
Författaren Anne Swärd valdes in i Svenska Akademien den 28 mars 2019. 
Hennes böcker har översatts till ett tjugotal språk – bland dem engelska, tyska, franska, ryska och persiska – och hennes senaste roman ”Vera” har inte bara hyllats på kultursidorna utan också fått stora läsarskaror. 
Hon fick för ”Vera” även Ystads Allehandas kulturpris 2017. Anne bor nära Fyledalen norr om Ystad och har ett stort musikintresse, uppvuxen med att i många år spela klassisk gitarr. 
Favoritkonserten på Ystad jazzfestival – hittills – är fjolårets Lizz Wright. Hon tar sin plats på stol nummer 13 i Akademien vid ceremonin den 20 december.

Ambassadörer 2018

Efva Attling
Efva AttlingAmbassadör 2018
Efva Attling tillhör Sverigesfrämsta internationella designer och formgivare. Redan som
16-årig silversmedslärling upptäcktes Efva av EileenFord och plötslig var hon internationell modell i världens stora modemetropoler. Efter modellkarriären startade Efva Attling bandet X-models och gjorde musik som vi fortfarande går och nynnar på. Sedan 1996 skapar Efva Attling smycken i silver, guld, diamanter och ädelstenar som säljs över hela världen. Lägg därtill formgivning för Orrefors, Grammispriset, Polar Music Prize och mycket mer!
En sann jazzambassadör, som spelar enbart jazz i sina butiker världen över!
Camilla Ahlgren
Camilla AhlgrenAmbassadör 2018
En av svenska tv-seriers stora doldisar! Den sympatiska och ödmjuka manusförfattaren och dramaturgen Camilla Ahlgren ligger bakom de mest ruskiga och spännande svenska kriminalserierna såsom Bron, Morden i Sandhamn och Gåsmamman men även långköraren Rederiet.
Mästerverket Bron, som hon skrivit tillsammans med Hans Rosenfeldt har erövrat världen och blivit en riktig nagelbitare i fler än 180 länder!
Tänk om alla miljontals tv-tittare skulle veta, att de här spännande intrigerna skapas i den lilla pittoreska byn Snårestad strax väster om Ystad där hon nu sitter tillsammans med sin man och skriver nya spännande manus

Ambassadörer 2017

Kim Andersson
Kim Andersson
Som idrottsman i världseliten måste man vara tränad, skicklig, lyhörd och väl förberedd för att kunna improvisera i ögonblicket.
Läsa spelet, medspelarna och passa avancerade bollar. Det har Ystads IF:s store handbollsspelare gemensamt med alla framstående jazzmusiker.
Efter 10 år i utlandet i världens bästa handbollslag och i det svenska landslaget med spel i EM, VM och OS, är vi oerhört stolta att få knyta till oss Kim Andersson som ambassadör för Ystads jazzfestival.
Claes Malmberg
Claes Malmberg
Claes Malmberg gjorde sin entré på 80-talet som den folklige hårdrocksdiggaren Ronny Jönsson. Sedan dess har mångsidiga Claes setts i dramer, musikaler, filmer, humor-, underhållnings- och barnprogram.
En bredd allt ifrån Parlamentet, Les Misérables, Kalle Blomkvist till Hemsöborna. För huvudrollen i Det våras för Hitler, belönades Claes med en Guldmask. En varm och stor glädjespridare med publik i alla generationer.
Vi hälsar Claes välkommen som Jazzambassadör!
Sanna Persson Halapi
Sanna Persson Halapi
De flesta kanske känner Sanna som den litauiska reseledaren Jolanta i humorserien Hipp Hipp eller från filmer som Jan Troells Så vit som en snö.
Med sina slagverkarkollegor i Six Drummers har hon skapat världens mest sedda kortfilm Music for one apartment and Six Drummers och långfilmen Sound of Noise, hyllad i bl a Ryssland, USA och Mexico.
Den yngre generationen älskar rymdvarelsen Pax från Barnkanalens serie Pax jordiska äventyr.
Pax bjöd alla JazzKidz på svängig Rymdjazz med storband under festivalen 2015.
Liksom Claes Malmbergs julkalender ”När karusellerna sover” blev Sannas ”Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst” bland de mest älskade av SVT:s julkalendrar.
Hemlig talang: Jazz-DJ!

Ambassadörer 2016

Lasse Åberg
Lasse Åberg
Lasse är vår ambassadör & jazzkonstnär för andra året i rad med den äran. Vi ser fram emot ytterligare ett år med bra samarbete.
Johan Wester
Johan Wester
Komiker, entreprenör, programledare och samhällsbyggare Johan Wester blev Kajan med hela svenska folket efter humorserien HippHipp! Han är moderator samt initiativtagare till Lund Comedy Festival.
Henrik Sundström
Henrik Sundström
Henrik Sundström är en f.d. professionell tennisspelare. Han vann Davis Cup 1984, 8 ATP tävlingar och rankades som bäst 6:a i singel. Han har ett stort intresse för konst, dans och musik och organiserar bl.a. egna events i ett 100-årigt gammalt elverk vid sjön Stienitzsee utanför Berlin.
Ann-Marie Rauer
Ann-Marie Rauer
Journalisten Ann-Marie Rauer leder Sveriges största kulturprogram Sverige! som varje lördagkväll följs av 700 000 hängivna tittare. I lågmälda och intressanta samtal har Ann-Marie lärt oss känna fler än 350 kultur- och nöjesprofiler!

Ambassadörer 2015

Lasse Åberg
Lasse ÅbergAmbassadör 2015
Allmänpraktiserande kreatör. Hans liv är enligt egen utsago ett vuxendagis där han ritar, målar, sjunger och tar enstaka tupplurar. Lasse är även Årets Jazzkonstnär 2015.
Den finurliga Jazzpostern 2015 heter Birdland. Vad passar väl bättre i Skåne? En stork och en häger!
Ardy Strüwer
Ardy StrüwerAmbassadör 2015
Färgstarka Ardy Strüwer föddes på Java, växte upp och utbildade sig på Kungliga Konstakademien i Haag, kom till Sverige för fortsatta studierna på Kungliga Konstakademien i Stockholm och har arbetat på kända ateljéer i Paris och New York.
Ardy var Årets Jazzkonstnär 2013.
Anna-Lena Bergelin
Anna-Lena BergelinAmbassadör 2015
Anna-Lena Bergelin är komiker,författare, sångerska och
skådespelare. Hon har blivit utsedd till Sveriges roligaste kvinna och har varit mångsysslare genom hela
karriären.
Jan Sigurd
Jan SigurdAmbassadör 2015
Jan Sigurd är författare,musiker och komiker. Han hade på 1990-talet ett samarbete med Monica Zetterlund som resulterade i kabaren Zetterlund & Sigurd.

Ambassadörer 2014

Bengt-Arne Wallin
Bengt-Arne WallinLife Time Honorary Ambassador in Memorial
Trumpetare, arrangör, kompositör och svensk jazzlegend. Han övertalade Quincy Jones att komma till festivalen 2012. Har arrangerat och dirigerat två stora konserter under 2012 års festival, varav en var hyllningskonserten till Quincy Jones. Utsågs till festivalens första ambassadör 2010.
Björn Ranelid
Björn RanelidAmbassadör 2014
Björn Ranelid tillhör Sveriges mest prisbelönta och lästa författare med fler än trettio romaner och litterära verk. Ranelids skönlitterära texter kan också åtnjutas i praktverket om Jussi Björling. Bland de många priserna finns Augustpriset och Hasse & Tages Humorpris. Björn Ranelid är en flitig krönikör och har uppmärksammats som den författare, som har utvecklat det svenska språket mest. Under tolv år undervisade han eleverna på Österportgymnasiet i Ystad i filosofi och svenska.
Nicole Johänntgen
Nicole JohänntgenAmbassadör 2014
Den unga prisbelönta tyska saxofonisten Nicole Johänntgen är en snabbt stigande stjärna på de Europeiska jazzscenerna. Vår internationella ambassadör 2014 är känd för stor energi och dynamisk spelning och har hunnit med mycket under sitt unga liv. Hon har turnerat flitigt i Europa med bl. a deltagande i Jazz Baltica 2012, gästsolist under Toulouse Jazz Festival och har arbetat i olika projekt med bl a Nils Landgren och Lars Danielsson. Hon har vunnit flera priser som första pris i Yamaha Sax Contest i Berlin och Jazz Solist Competition i Monaco.

Ambassadörer 2013

Henning Mankell
Henning MankellAmbassadör 2013
Med sitt breda sociala engagemang var författaren Henning Mankell en av Sveriges viktigaste kulturpersonligheter och debattörer internationellt. Både hans romaner och de kriminalromaner han skrivit om Ystadpolisen Kurt Wallander läses och älskas av miljoner människor världen över. Mankell är även en av Sveriges mest spelade dramatiker internationellt sett. Henning Mankell lämnade jordelivet den 5 oktober 2015 på Särö.
Edda Magnason
Edda MagnasonAmbassadör 2013
Edda Magnason är artist och låtskrivare, född i Ystad 1984. Under åren 2004-2005 studerade Edda vid Gotlands Tonsättarskola. Eddas musik tillhör popgenren med infall allt ifrån hiphop, jazz och klassiskt till folksång. Debutalbumet Edda Magnason utkom 2010 och albumet Goods 2011. Under Warner Music pågår inspelningarna av Eddas tredje album som planeras släppas 2014. Edda spelar huvudrollen som Monica Zetterlund i filmen Monica Z, som hade biopremiär den 13 september 2013.

Ambassadörer 2012

Quincy Jones
Quincy JonesLife Time Honorary Ambassador
Quincy Delight Jones, Jr., född 14 mars 1933 i South Side, Chicago, Illinois, är en amerikansk skivproducent, tv- och filmproducent, musiker och låtskrivare. Quincy Jones var först känd som jazzmusiker, men idag är även känd som producenten bakom Michael Jacksons skivor Thriller, Bad, och Off the Wall.
Han började sin musikerkarriär med att spela med jazzmusikern Ray Charles på jazzklubbar i Seattle, Washington. 1951 fick han framgång som trumpetare i Lionel Hamptons orkester. Han blev en skicklig arrangör och ledde ett flertal band. 1957 blev han skivproducent på skivbolaget Barclay Records i Paris.

1960 blev Jones som förste svart anställd på en hög post hos ett stort skivbolag, Mercury Records. När jazzen inte längre var så populär, blev han tillfrågad att producera singlar med popmusik. Den första blev It’s My Party med Lesley Gore. 1962 skrev han Soul Bossa Nova, en lättillgänglig melodi som årtionden senare blev känd som temat i filmen Austin Powers. I mitten på 1960-talet flyttade han till Los Angeles och började skriva filmmusik, inklusive musiken till filmen Med kallt blod. Han skrev även signaturmelodierna till åtskilliga TV-serier. 1969 spelade han in Walking In Space, en tidig jazz fusion-skiva.

Under 1970-talet producerade Jones mer popmusik och mindre jazz. Han fick på grund av det ta en del kritik från människor som ansåg att han sålde sig. 1977 fick han uppdraget att skriva musiken till The Wiz, en moderniserad version av Trollkarlen från Oz. Där träffade han Michael Jackson, som hade en av rollerna i filmen, och de kom överens om att Jones skulle vara producent på Jacksons första soloskiva, ”Off the Wall”. Succén och vänskapen gjorde att samarbetet fortsatte.

I mitten på 1980-talet var Quincy Jones producent för välgörenhetssingeln We Are the World. 1989 var han producent på Back On The Block, där stjärnor som Barry White, James Ingram, Dizzy Gillespie, Miles Davis, George Benson, Ella Fitzgerald och Sarah Vaughan var med, tillsammans med Big Daddy Kane och andra rap- och hip-hopstjärnor. Bland de TV-produktioner han varit inblandad i kan nämnas Fresh Prince i Bel Air, och bland filmmeriter kan nämnas Purpurfärgen. Han har vunnit 26 Grammy och mottog Polarpriset 1994.

Anna-Lena Laurin
Anna-Lena LaurinAmbassadör 2012
Anna-Lena började sin musikerbana som jazzpianist och sångare i egen kvintett. Kanske har många barnfamiljer också Anna-Lenas ”Vakna min bulle” i notstället hemma vid pianot? Med Colours (1997), specialkomponerat för Håkan Hardenbergers klassiska trumpet och Anders Bergcrantz jazztrumpet – kör, piano, kontrabas och slagverk – började konstmusiken ta plats i Anna-Lenas tonsättargener och efter några inledande år som både musiker och kompositör arbetare Anna-Lena numer nästan uteslutande som tonsättare inom konstmusiken där hon ibland även skriver in improviserande jazzsolister. Med världen som arbetsfält tillhör Anna-Lena en unik skara i svenskt musikliv. Hennes musik kan avnjutas än i Italien, än i Kina, och hon har erhållit beställningar från Kungliga Filharmonikerna såväl som Norrlandsoperan.
Lena Endre
Lena EndreAmbassadör 2012
Lena Endre är en av Sveriges största och flitigaste skådespelare. Lena kom till Dramaten 1987 och har gjort många av de stora ledande rollerna i regi av bl a Ingmar Bergman. Under åren har Lena setts i fler än 60 filmer och TV-serier. Hon ses lika bekväm inom de stora klassiska rollerna som inom de komiska. För sina rolltolkningar i Jerusalem i regi av Bille August och i Trolösa i regi av Liv Ullman, har Lena Endre tilldelats Guldbaggar. Lägg därtill fem Guldbaggenomineringar! Under 2009 medverkade Lena Endre i Stieg Larssons Millennium-triologi och under åren 2009-2010 blev Lena välbekant med Ystad i rollen som åklagare Katarina Ahlsell i 13 avsnitt av Henning Mankells Wallander-serie.
Gert Palmcrantz
Gert PalmcrantzAmbassadör 2012
Gert Palmcrantz är en av Sveriges främsta ljudproducenter inom såväl jazz som klassisk musik. Karriären startade på 1950-talet i Europafilms grammofonstudio. Albumet ”Jazz at the Pawnshop” som spelades in 1976 anses vara ett av Sveriges genom tiderna mest sålda och betydelsefulla jazzalbum och hörs fortfarande världen över. På albumet medverkade giganterna Arne Domnerus, Bengt Hallberg, Lars Erstrand, Georg Riedel och Egil Johansen. Gert Palmcrantz har gjort inspelningar vitt skilda ställen, från Erimitaget i S:t Petersburg i öst till Carnegie Hall i New York i väst. Tidningen Expressens kulturpris Spelmannen tilldelades Gert Palmcrantz och Povel Ramel år 1987.
Anne Lundberg
Anne LundbergAmbassadör 2012
Jazzälskaren och Ystadbon Anne Lundberg är ett välbekant ansikte i staden och ses ofta på konserter, teater och kulturarrangemang och försummar aldrig ett bra tillfälle att prata sig varm för festivalen. Som konferencier kommer Anne att leda den stora avslutningskonserten ”A Quincy Jones Celebration” den 5 augusti kl 22.00 med den svenska jazzeliten under ledning av Bengt-Arne Wallin, festivalens allra första ambassadör, samt Quincy Jones som hedersgäst.

Ambassadörer 2011

Gösta Ekman
Gösta EkmanAmbassadör 2011
Hans Gösta Gustaf Ekman (den yngre), född 28 juli 1939 i Stockholm, var en svensk regissör och skådespelare. Gösta Ekman var son till Hasse Ekman och Agneta Wrangel af Sauss, och sonson till Gösta Ekman (den äldre). Han är bror till Krister, Mikael och Stefan Ekman, halvbror till Fam Ekman samt farbror till Sanna Ekman. Sedan 1989 var han gift med Marie-Louise Ekman. Gösta Ekman gick bort 1 april 2017 i Stockholm.
Jason Diakité (Timbuktu)
Jason Diakité (Timbuktu)Ambassadör 2011
Timbuktu växte upp i Lund. Under 2003-2004 kom albumet The Botten is Nådd som följdes av en turné tillsammans med DJ Amato och Chords och Damn!. Timbuktu vann under den här tiden sin första Grammis, skrev musik till tv-serien Kniven I Hjärtat och medverkade i filmen Babylonsjukan. Sommaren 2004 gav han ut en skiva med Helt Off och Chords. År 2005 släpptes albumet Alla vill till himmelen men ingen vill dö.
Jacques Werup
Jacques WerupAmbassadör 2011
Jacques Werup, född 14 januari 1945 i Malmö, död 12 november 2016 i Malmö, var en svensk musiker, författare, poet, scenartist och manusförfattare. Werups poesi brukar associeras med jazz och han spelade med Frans Sjöström i Werup-Sjöströmgruppen. Han var barndomskamrat med Mikael Wiehe och Göran Skytte och debuterade som författare år 1971.
Sara Sommerfeld
Sara SommerfeldAmbassadör 2011
Skådespelerskan och musikalartisten Sara Sommerfeld, född 1977, har nu utsetts som årets 4:e Ambassadör för jazzfestivalen i Ystad 4-7/8. Sara har ett stort musikintresse med sig hemifrån och tycker t ex. mycket om Georg Riedels musik (Riedel med vänner uppträder under årets jazzfestival i Ystad).

Ambassadörer 2010

Bengt-Arne Wallin
Bengt-Arne WallinAmbassadör 2010
Bengt-Arne Wallin var en jazzmusiker, trumpetare, arrangör och kompositör sedan 1948. Från 1966 kompositör och orkesterledare vid teater, i radio och TV-serier, på film och på skiva. 1970 – 93 lärare i ensemblespel, improvisation och komposition vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Ledamot i prisnämnden i Polar Music Prize, International Council of Music och i Svenska Jazzakademien sedan dess bildande 1994. Bengt-Arne lämnade oss 23 november 2015.
Krister Henriksson
Krister HenrikssonAmbassadör 2010
Krister är en stor jazzfantast och kommer givetvis att besöka jazzfestivalen i Ystad. Han är en av Sveriges mest kända skådespelare och fick sitt genombrott 1973 på Stockholms Stadsteater. Sedan dess har han medverkat i ett stort antal skådespel, tv-serier och långfilmer. Han erhållit två guldbaggar för bästa manliga huvudroll i Veranda för en tenor samt i Sex Hopp och Kärlek. Han har också belönats med kungamedaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärlig gärning. Han är professor i scenisk gestaltning vid Teaterhögskolan i Stockholm. Han har en stark anknytning till Ystad som Kommissarie Kurt Wallander.
Håkan Hardenberger
Håkan HardenbergerAmbassadör 2010
Håkan Hardenberger är en av världens främsta trumpetsolister. Han uppträder med världens ledande orkestrar och en excellent representant för det Skånska musiklivet.