Pressinformation

13:E UPPLAGAN AV YSTAD SWEDEN JAZZ FESTIVAL ÄR GENOMFÖRD!

Med start den 3 aug 2022 genomfördes den 13:e upplagan av den internationella jazzfestivalen i Ystad.
Totalt 38 konserter och arrangemang varav 18 med fri entré.

Festivalens signum är intima konsertlokaler där publik och artister känner närhet till varandra. Största konsertlokalen är Ystads Teater med 400 sittplatser, den minsta Saluhallen med 160.

Bland de stora internationella artisterna fanns Stacey Kent (US), Rosario Giuliano och Luciano Biondini (IT), Cyrille Aimée, Grégoire Maret, Romain Collin, Marvin Sewell, Sinne Eeg (DK), Anouar Brahem (tuniser spelar oud), Nduduzo Makhatini (Johannesburg) och inte minst jazzfusiongruppen Yellowjackets från USA.

Bland de svenska artisterna Jan Lundgren, Ulf Wakenius, Ronnie Gardiner, Ander Bergcrantz, Chico Lindvall , Filip Jers, Gunhild Carling & Carling Family och många fler.

Totalt 130 artister under fyra dagar.
20% av publiken är utländska besökare, 80% kommer från olika delar av Sverige.

Festivalen bevakades av ca 60 mediarepresentanter, varav hälften internationella recensenter.

För ytterligare info är du välkommen att kontakta:
Jan Lundgren, konstnärlig ledare, 070-865 87 27, jan@ystadjazz.se
Thomas Lantz, ordförande, 076-105 21 44, thomas@ystadjazz.se
Itta Johnson, ackrediteringar, 070-580 99 15, itta@ystadjazz.se

Till programmet!

Ystad Winter Piano Fest – Succé!

För första gången arrangerade Ystad Jazz ett vinterarrangemang – Ystad Winter Piano Fest den 27-28 december.
Ystads Teater har en av Europas mest exklusiva Steinway-flyglar. Med fantastiskt stöd av Steinway & Sons samt Juhl-Sørensen fick vi också tillgång till en fin Steinway-flygel på Ystad Saltsjöbad.
Vi kunde därmed bjuda på en riktig fest med fantastiska pianister. Premiärartister var Johanna Summer, Nik Bärtsch, Jan Lundgren, Mattias Svensson & String Quartet, Jacob Karlzon, Marialy Pacheco & Rhani Krija samt Iiro Rantala.
För att inspirera den yngre generationen bjöd vi in Ystad Kulturskolas samtliga pianoelever att lyssna på en konsert och ett antal utvalda elever fick delta i en workshop med Jan Lundgren.

Ystad Jazz tilldelas Ystads kommuns Kulturpris 2021!

Kulturnämnden har uppmärksammat alla volontärers engagemang, att Ystad Jazz vänder sig till alla åldrar, att festivalen attraherar artister, publik och media från alla möjliga håll i världen och att festivalen medverkar till att bygga Ystads varumärke. Tusen tack för det fantastiska priset! Vi är stolta och tacksamma!

”Ystad jazzfestival betyder mycket för Ystads kommun och har nått långt utanför regionens gränser med sin verksamhet. Här finns en spets och en imponerande bredd. I sin bredd består festivalen av kända artister, unga löften och välrenommerade musiker. Med detta kulturpris vill vi också uppmärksamma den stora ideella insats av kommittén som arbetar under hela året och av det hundratal volontärer som gör en fantastisk insats under och i samband med festivaldagarna”
Kulturnämnden i Ystads kommun.

Fr v: Sverker Meyer (ordförande kulturnämnden Ystad), Jan Lundgren (konstnärlig ledare YSJF), Thomas Lantz (festivalgeneral YSJF) samt Lolita Persson (kulturchef Ystad).

Glada miner när priset som Årets Jazzkommun delades ut i Västerås! Priset togs emot av representanter för Ystads kommun och YSJF.nter size-full wp-image-28209″ src=”https://ystadjazz.se/wp-content/uploads/2021/10/Volontarer.jpg” alt=”” width=”559″ height=”373″ />

Ystad utses till Årets Jazzkommun

Styrelsen för Svensk Jazz har utsett Ystad kommun till Årets Jazzkommun 2021. Utmärkelsen delas ut för att uppmärksamma den kommun där jazzen gynnats på bästa sätt och hoppas stimulera jazzklubb/festival, kommun, kulturskola och region till fördjupat samarbete och att nå fler och större lyssnargrupper. Priset har delats ut sedan 1993 och i år sker utdelningen under branschhelgen Jazzfesten som äger rum i Västerås i augusti. Läs mer!

NYHETSBREV – Jazzåret 2021 i Ystad

Jazzåret 2021 har trots pandemin, varit händelserikt. Vi vill gärna minnas några höjdpunkter tillsammans med er!

Ystad Årets Jazzkommun 2021
Svensk Jazz hedersutmärkelse Årets Jazzkommun delas ut för att uppmärksamma den kommun där jazzen gynnats på bästa sätt. Utmärkelsen handlar inte enbart om att pristagaren ska ha insett värdet i jazzen med generösa bidrag som följd, utan främst om kvaliteten på verksamheten och gjorda insatser för jazzen. Priset ska ses som en stimulans till kommun, kulturskola/musikskola och region att fördjupa samarbetet och nå fler och större lyssnargrupper.
Utmärkelsen delades ut vid Svensk Jazz Årsmöte och Jazzfesten i augusti. Juryns motivering:
”Genom sitt starka stöd, både rent ekonomiskt och i form av tillgång till nätverk och lokaler, har man lyckats förena orten kring jazzen – i dess jazzklubb/jazzcaféer, satsningarna JazzKidz och Ung scen (Next Jazz Generation) och med en jazzfestival som vuxit sig så stark att den uppmärksammas både nationellt och internationellt. Ystads kommun är en förebild.”

Ystad Sweden Jazz Festival
Den 4 – 6 augusti genomförde vi en full festival men med begränsat antal sittplatser i enlighet med Folkhälsomyndighetens restriktioner.
Totalt 36 konserter och arrangemang. En del var helt gratis, till exempel en nattkonsert i Klosterkyrkan, sex Next Jazz Generation-, fyra JazzKidz- och sex SeniorJazz-konserter på kommunens äldreboenden, jamsessions och inte minst samtalet mellan Musik i Syds VD Susanne Rydén och legendaren Georg Riedel. Emile Parisien var årets Festival-Tornväktare och gjorde konserter med Jan Lundgren samt sin egen franska kvartett. Andra stora upplevelser bjöd Yamandu Costa, Caroline Henderson, Nicole Johänntgen, Scandianvian Jazz Orchestras premiär med Isabella Lundgren, Lily Dahab, Andreas Schaerer och många fler. Kungl. Musikaliska Akademien firade 250 år 2021, så hela programmet den 7 aug tillägnades jubileumsåret.
Jazzambassadörer var författaren Susanna Alakoski och TV-profilen Karl Fredrik på Eklaholm.
Tack kära publik för att ni fyllde varenda tillåten sittplats!

Ystads Jazz Piano Award
Ystad Jazz Piano Award är ett nyinstiftat stipendium som delades ut första gången under jazzfestivalen 2021. Stipendiet är på 25 000 SEK samt en arvoderad spelning på Ystads Teater under kommande jazzfestival. Den danske pianisten Zier Romme var stipendiets första mottagare.
Stipendiet är tänkt att utdelas årligen.
Den som vill bidra till stipendiesumman kan sätta in lämpligt bidrag på bankgiro 605–2450.

 Ystads kommuns Kulturpris 2021
Sedan 1965 har Ystads kommun delat ut årets kulturpris. Bland tidigare pristagare finns bland annat skådespelaren Ernst-Hugo Järegård, konstnärerna Gerhard Nordström och Ola Billgren, författarna Björn Ranelid och Henning Mankell, artisterna Edda Magnason och Jan Lundgren och många andra välrenommerade kulturpersonligheter. Gissa om vi blev glada och hedrade när föreningen Ystad Jazz med alla volontärer adderas till denna skara!

Kulturpriset på 35 000 kr delades ut vid Kulturfesten i november. Kulturnämndens motivering:
”Ystad jazzfestival betyder mycket för Ystads kommun och har nått långt utanför regionens gränser med sin verksamhet. Här finns en spets och en imponerande bredd. I sin bredd består festivalen av kända artister, unga löften och välrenommerade musiker.
Med detta kulturpris vill vi också uppmärksamma den stora ideella insats av kommittén som arbetar under hela året och av det hundratal volontärer som gör en fantastisk insats under och i samband med festivaldagarna.”

Ystad Winter Piano Fest – Premiär!
För första gången arrangerade Ystad Jazz ett vinterarrangemang – Ystad Winter Piano Fest den 27-28 december.
Ystads Teater har en av Europas mest exklusiva Steinway-flyglar. Med fantastiskt stöd av Steinway & Sons samt Juhl-Sørensen fick vi också tillgång till en fin Steinway-flygel på Ystad Saltsjöbad.
Vi kunde därmed bjuda på en riktig fest med fantastiska pianister. Premiärartister var Johanna Summer, Nik Bärtsch, Jan Lundgren, Mattias Svensson & String Quartet, Jacob Karlzon, Marialy Pacheco & Rhani Krija samt Iiro Rantala.

För att inspirera den yngre generationen bjöd vi in Ystad Kulturskolas samtliga pianoelever att lyssna på en konsert och ett antal utvalda elever fick delta i en workshop med Jan Lundgren.

Facebook – Jazz Ystad Österlen
Inspirerade av utmärkelserna har vi startat en ny Facebook-sida: Jazz Ystad Österlen
Vi vill att alla föreningar, arrangörer, artister, musiker och band som verkar, ordnar konserter, arrangemang och jazzanknutna föreläsningar, ska använda sidan som en anslagstavla och en samlingsplats där jazzpubliken lätt ska hitta vad som händer på jazzfronten i vårt sydöstra hörn av Skåne och Sverige. Hjälp oss sprida jazzen! #jazzystadösterlen #jazzystadosterlen
Vår vanliga Facebooksida Ystad Sweden Jazz Festival finns givetvis fortfarande!

Ystad Jazz
Ystad Jazz är föreningen som arrangerar Ystad Sweden Jazz Festival, Ystad Winter Piano Fest, Next Jazz Generation-, JazzKidz- och SeniorJazz-konserter och delar ut stipendier till unga musiker och mycket mer. Ystad Jazz logo är YAZZ.

Sponsorer och stödjare
Allt det som Ystad Jazz producerar, skulle vara omöjligt utan support och sponsring, eftersom hela verksamheten bygger på ideellt arbete. Vi är därför omåttligt tacksamma för det stöd som vi får av offentliga verksamheter, företag och vänner som med sina insatser i stort och smått gör det möjligt för oss att utveckla Ystad och Österlen till ett jazzmecka i Sverige. Tänk vad vi kan åstadkomma tillsammans!
Den som önskar vara en av våra särskilda supporters, Yazzvän, kan betala årsavgiften 750 kr till bankgiro 229-8438. Internationella supporters ombedes kontakta thomas@ystadjazz.se

Ekonomin bygger främst på publikintäkter samt verksamhetsbidrag från Kulturrådet, Region Skåne, Musik i Syd samt Ystads kommun. Detta gör det möjligt att erbjuda ett högkvalitativt program.

Arrangemangen sker sedan 2011 i ett förtroendefullt samarbete med Musik I Syd.

Vi önskar alla GOTT NYTT ÅR och välkomnar er den 3–6 augusti 2022!

Festivalkommittén

PREMIÄR – YSTAD WINTER PIANO FEST

Föreningen Ystad Jazz, som arrangerar Ystad Sweden Jazz Festival, presenterar för första gången Ystad Winter Piano Fest. Pianofesten pågår 27 – 28 dec på Ystads Teater och Ystad Saltsjöbad.

–  Vi vill bjuda jazzpubliken på högkvalitativ jazz i mellandagarna. När året är som mörkast och publiken börjar längta till ljuset och sommarens festival, vill vi som arrangerar Ystad Sweden Jazz Festival börja uppladdningen och bjuda på något helt nytt, säger Thomas Lantz, ordförande för Ystad Jazz.

–  Med Ystads Teaters superfina Steinway-flygel och en för pianofesten speciellt inhyrd Steinway D- flygel till Ystad Saltsjöbad, kommer publiken att bjudas på enastående internationella artister, säger Jan Lundgren, konstnärlig ledare för både Ystad Sweden Jazz Festival och nystartade Ystad Winter Piano Fest.

Program 2021

27  dec Ystads Teater
15.00           Johanna Summer ”Schumann Kalejdoskop” (DE)

18.00           Nik Bärtsch solo ”Entendre” (CH)

21.00           Jan Lundgren/Mattias Svensson & String Quartet (SE/AT/CR/CA/HR)

”A Tribute to Jan Johansson”

28  dec Ystad Saltsjöbad
15.00           Jacob Karlzon ”Solo” (SE)

18.00           Marialy Pacheco & Rhani Krija (CU/MA – DE)

21.00           Iiro Rantala ”Best of” (FI)                                                                         JAZZKIDZ

Biljetter

Publiken kan köpa enbart dagsbiljetter som inkluderar den aktuella dagens samtliga tre konserter. Dagsbiljett vuxna 600 kr, ungdomar 15 – 25 år 400 kr och barn upp till 14 år 200 kr.

Ystad Saltsjöbad-special

Köp en- eller tvådagarsbiljetter till vinterjazzen och få 40% rabatt på Ystad Saltsjöbads lyxiga paket med rum, frukost och SPA-besök.

Detaljerad konsertinfo, dagsbiljetter och Ystad Saltsjöbad-erbjudande: www.ystadjazz.se

Tillkommer en JazzKidz-konsert med Mimi Terris och Johan Olsson på Ystads Stadsbibliotek. Arrangör: Ystad Jazz

Kontakt:

Thomas Lantz, ordförande, 070-105 21 44, thomas@ystadjazz.se

Jan Lundgren, konstnärlig ledare, 070-865 87 27, jan@ystadjazz.se

Itta Johnson, pressbilder/marknad & press, 070-580 99 15, itta@ystadjazz.se

Nyhetsbrev