Loading...
Laddar Evenemang

Bobo Stenson – piano
Anders Jormin – bass
Jon Fält – drums

Pianisten och kompositören Bobo Stensons enastående karriär spänner över sex decennier. Han är en av Skandinaviens absolut främsta jazzmusiker, eller som Thomas Conrad uttryckte det i JazzTimes: ”Det finns starka bevis för att Bobo Stenson är den främste nu levande jazzpianist som är född utanför USA.”

På 1960-talet flyttade Bobo Stenson till Paris, som då var jazzens mecka. Han spelade med framstående amerikanska och europeiska musiker på stadens legendariska jazzklubbar. I början av 1970-talet turnerade han i Afrika tillsammans med saxofonisten Stan Getz. Under sin karriär har han spelat med många av jazzens stora; Red Mitchell, Dexter Gordon, Toots Thielemans och Sonny Rollins är bara några av namnen.

På sitt första album med egen ensemble, ”Underwear” (1971), spelade han med två välkända norska musiker, basisten Arild Andersen och trumslagaren Jon Christensen. På 1980-talet hade han ett framgångsrikt samarbete med den amerikanske saxofonisten Charles Lloyd och på 1990-talet spelade han in tre album med den polske trumpetaren Tomasz Stańko.

Parallellt med de musikaliska samarbetena på 1980-talet satte Bobo Stenson i gång att utveckla triokonceptet och ge utrymme åt den egna trion. Albumet ”Reflections” (1993) med Anders Jormin på bas och Jon Christensen på trummor blev en stor framgång som resulterade i flera prestigefyllda utmärkelser.

Hyllningarna har fortsatt genom åren och trion har fått utmärkelser för albumen “Cantando” (2008), “Indicum” (2013) och “Contra la indecisión” (2018). På dessa album är det nuvarande konstellation av Bobo Stenson Trio som spelar. Jon Fält är trions fasta trummis sedan 2007.

Bobo Stenson Trio har en repertoar som präglas av stor rörlighet. Dess bredd och variation är ett signum; här samsas triomedlemmarnas originalkompositioner med tolkningar av stycken hämtade från klassisk musik, jazz, folkmusik och världsmusik, av kompositörer som exempelvis Bill Evans, Ornette Coleman, Erik Satie och Béla Bartók.

Biljetter & Hotell

Dela med er på våra sociala plattformar!

Titel

Till toppen